субота, 12 квітня 2008 р.

Україна молода: Гряде зовнішнє оцінювання знань школярів. Чи витримає воно випробування корупцією?

http://www.umoloda.kiev.ua/number/1144/174/40798/

«Людський фактор»

Спеціальним положенням Мініс­терство освіти запровадило і громадський контроль над проведенням ЗНО. Цього року в ньому візьмуть участь Комітет виборців України та Громадянська мережа «Опора». Представники цих організацій проводитимуть власне спостереження на кожному пункті тестування.

Неурядові організації побоюються корупції на двох етапах: під час тестування і після оголошення його результатів, під час обробки сертифікатів приймальними комісіями ВНЗ. Учителі розповідають, що вже зараз, ще до «Останнього дзвоника» і самого тестування, діти приходять і вихваляються, що, мовляв, «уже поступили». За словами представника «Опори» Андрія Гевка, ризик насамперед у тому, що тестування проводитимуть місцеві вчителі: «Особливо це небезпечно в маленьких районних центрах, де всі всіх знають. Можливі випадки, коли вчителі намагатимуться допомогти своїм учням чи дітям знайомих у складанні тесту», — каже пан Гевко. Також спостерігачі наглядатимуть за коридорами і навіть вбиральнями, аби і там абітурієнтів не «підстерігали» добродії зі «шпорами». Окрім громадських спостерігачів, на пунктах тестування будуть присутні «особливі уповноважені» УЦОЯО, до яких можна і треба звертатися, в разі якщо хтось помітив порушення чи зловживання під час тестів.

«Дуже добре, що ми цього року запровадили апеляцію на порушення самої процедури тестування. Таку апеляцію можна написати на місці, поки людина ще не вийшла з приміщення пункту тестування», — каже Галина Солодка.

Усю процедуру транспортування завдань, тестування, транспортування робіт на пункти перевірки також супроводжуватимуть працівники міліції.

Ще одна проблема — прийом сертифікатів тестування приймальними комісіями. Скидається на те, що він повністю суб’єктивний. За наявності кількох сертифікатів із приблизно однаковими результатами рішення про прийом до ВНЗ залишається за членами комісій. «Приймальна комісія — зацікавлена особа, — каже Андрій Гевко, — цього року з’вилося положення про громадський контроль і за роботою приймальних комісій, що ми й будемо робити. Але процедура такого контролю не прописана, сказано лише, що «громадські спостерігачі можуть бути присутні при роботі приймальних комісій». Тобто можливий варіант: можеш бути присутнім, але документації тобі ніхто не покаже».

У положенні про умови прийому до ВНЗ є і дещо уже сумнівний пункт 15, в якому перераховуються категорії абітурієнтів–пільговиків, котрі при однаковому результаті тестування мають переважне право на зарахування до числа студентів. «Уже зараз трапляються випадки, коли живі батьки правдами і неправдами роблять своїм дітям посвідчення сиріт, — каже Андрій Гевко. — Ми розуміємо, що Міністерство освіти не може відмовитися від пільг, але це створює велике поле для корупції».

Загалом же спостерігачі оцінюють ЗНО позитивно, порівнюючи з іспитами у школі. У Центрі оцінювання якості освіти запевняють, що зроблять все можливе, аби уникнути корупційних схем. А випускникам та їхнім батькам радять не мовчати, а голосно кричати у випадку порушень чи зловживань. При кількох системах контролю і такій громадській увазі до тестування велика ймовірність, що ваш голос таки почують.

Немає коментарів: