понеділок, 19 листопада 2007 р.

Рівненська газета: “Студентської революції” в кооперативному коледжі не буде

http://www.gazeta.rv.ua/?n=11028

Сенсаційною стала заява громадянської мережі “Опора” про можливий страйк студентів Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу. Причина — необґрунтоване збільшення плати за навчання. Проте ситуація вирішилась без страйку, адже дирекція неодноразово надавала обґрунтування. Та й самі студенти здалися без бою — ще на початку семестру заплатили за новими розцінками.

Як розповів речник Рівненського представництва громадянської мережі “Опора” Андрій Токарський, нещодавно до них звернулись дві студентки третього курсу Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу із заявою щодо необґрунтованого підняття плати за навчання.

— Вони розповіли, що письмове повідомлення про те, що ціну за навчання підвищено, студенти отримали 10 вересня, — розповів Андрій Токарський. — Поставити підпис про отримання такого документа їх попросили лише 20 жовтня. Бланк, на якому це відмічалося, був заднім числом. Згідно з договором, платниками за навчання є батьки студентів, а вони офіційно ніякого повідомлення не отримували. Не підтримала дирекція прохання студентів провести батьківські збори і повідомити про причини підвищення оплати особисто батьків. Крім того студенти, котрі не заплатять за новою ціною хоча б за півроку, будуть відраховані.

Остання письмова заява студентів на ім’я директора була передана до приймальні 26 вересня, під нею підписалися 48 осіб із двох академічних груп. За словами речника “Опори”, студенти просили надати детальну інформацію щодо виправданості підняття розміру оплати за третій рік навчання на 680 гривень. У відповідь їм надіслали копію документа з розрахунком вартості навчання студентів двох груп і на що витратять ці кошти. Достовірність його спочатку викликала сумніви, адже жодного підпису або ж печатки навчального закладу на ньому розгледіти було неможливо. Проте потім з’ясувалось, що оригінал завірений всіма підписами.

— Ми ще на початку семестру зустрічались зі студентами й обговорювали необхідність підвищення, — розповів директор Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу Степан Добридник. — Тоді студенти-юристи, яким підвищували плату, поставилися з розумінням до проблеми. Адміністрація надала для ознайомлення всі необхідні розрахунки й обґрунтування необхідності підвищення. Крім того у своїй газеті “Студентська блискавка” студенти повідомили про причини підвищення. Які тоді ще потрібні обґрунтування?

За словами пана Добридника, право на підвищення вартості плати за навчання закладене в контракті коледжу з кожним студентом. Подорожчання викликане збільшенням вартості комунальних послуг, електроенергії, заробітної плати.

— Ми змушені були піти на таке рішення. Але й тут намагалися якомога менше підвищувати ціну. Якщо зараз у нашому навчальному закладі студенти спеціальності “правознавство” сплачують за навчання 2290 гривень, то в інших ВНЗах майбутні юристи платять до 3400. По-моєму, в такій ситуації студентам немає на що скаржитися. Тим паче, що з нашими аргументами студенти погодилися і на початку навчального року заплатили за навчання за новими розцінками, — зауважив директор коледжу.

Наразі ж ситуацію вдалося залагодити без різкої конфронтації. За словами Андрія Токарського, дирекція коледжу погодилась зустрітися зі студентами до кінця місяця за круглим столом та 23 листопада провести батьківські збори.

Немає коментарів: