вівторок, 13 листопада 2007 р.

Uzhgorod.net.ua: Громадський контроль зовнішнього тестування

http://uzhgorod.net.ua/news/26202

10 листопада в Ужгороді за ініціативи Громадянської мережі "Опора", був проведений одноденний семінар "Громадський контроль зовнішнього тестування - прозорий процес та об’єктивний результат".

Завдання органів влади – забезпечити проведення у 2008 році всеохоплюючого зовнішнього незалежного тестування на високому рівні. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко. "Це одна з ключових програм у 2008 році, – підкреслив Віктор Ющенко. – Ми повинні забезпечити стовідсоткове тестування в усіх навчальних закладах".
Він нагадав, що Міністерство освіти отримало завдання забезпечити перехід на незалежне тестування ще у 2005 році і відтоді в цьому напрямку було проведено значну роботу.
Президент, зокрема, зауважив, що у 2006 році тестування пройшли 44 тисячі абітурієнтів, у 2007 – вже 116 тисяч.

Семінар з підготовки громадських спостерігачів за процесом зовнішнього оцінювання є логічним продовженням покращення системи якості освіти в Україні.
Учасники семінару (а це були представники громадських організацій, батьківських комітетів, вчителі репетитори) мали змогу познайомитись з процесом організації та особливостями програми зовнішнього тестування випускників середніх шкіл у 2008 році.
Як зазначив представник міського відділу освіти, питання громадського контролю за процесом зовнішнього оцінювання є вкрай важливим, адже, допомагатиме у організаційній роботі, та демонструватиме неупередженість самої системи тестування.

Громадськими спостерігачами можуть бути:
  • особи делеговані батьківськими комітетами навчальних закладів
  • представники політичних партій
  • представники громадських організацій
Громадськими спостерігачами не можуть бути:
  • родичі учнів, які приймають участь у тестуванні;
  • їхні вчителі, класні керівники
  • керівники закладів освіти, де вони навчаються
Для реєстрації громадські спостерігачі надають такі документи:
• Заяву на ім’я відповідального за пункт тестування, у якій вказується, що громадський спостерігач ознайомлений та зобов’язується дотримуватись цього порядку
• Витяг з рішення батьківського комітету чи керівного органу громадської організації (політичної партії) про делегування громадського спостерігача
• Документ, що засвідчує особу

В Україні визначено 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти, і Закарпатська область належить до Івано-Франківського, який розташований за адресою:
76014, м. Івано-Франківськ, вул. Розумовського, 9
Поштова адреса: 76014, вул. Бандери, 10а, (034) 275-09-75 факс

Більш детальну інформацію можна отримати безпосередньо в Українському Центрі оцінювання якості освіти
http://www.testportal.com.ua public@testportal.com.ua
(044) 503-37-93, (044) 503-37-95

Перегляд фільму з минулорічного тестування допоміг більш чітко уявити процедуру складання тестів учнями, та спланувати роботу майбутніх спостерігачів з боку громад кості.
Не менш важливим є питання моніторингу процедури подачі результатів зовнішнього оцінювання до вищих учбових закладів та їх прийом з боку вузів.

Немає коментарів: