пʼятниця, 15 грудня 2006 р.

«Темне» майбутнє Андріївського узвозу

http://www.golos.com.ua/article/1201517716.html

Андріївський узвіз — це те суто «київське та українське», що кияни передовсім показують гостям столиці. Словом, це — наш Арбат і Монмартр, з якими його порівнюють. З часом ця вуличка, як і кожен живий організм, «зносилася».

Тяганина навколо чи то реконструкції, чи то реставрації вулиці триває вже кілька місяців. Ще у серпні цього року Подільська райдержадміністрація столиці провела громадські слухання на тему «Чи потрібна розробка комплексної стратегії розвитку Андріївського узвозу?». Захід мав неабияку популярність: городяни, фахівці та просто небайдужі зійшлися на думці, що вулицю необхідно «лікувати». Адже інженерна мережа не замінювалася вже понад 100 років, не працюють зливостоки, дощі розмивають бруківку. Занедбане й освітлення, фасади будинків у жалюгідному стані, годі говорити про невпорядкованість стихійної торгівлі.

Але вже тоді склалося враження, що влада й сама не знає, що потрібно Андріївському. На початку осені голова Подільської РДА сказав «Голосу України», що узвіз «регенеруватимуть» — відновлюватимуть історичне обличчя, та пообіцяв, що ані висотки, ані підземні парковки там не будуватимуть. Але на прес-конференції, котра днями пройшла у Києві, голова об’єднання «Київські митці» Олександр Мацкевич і представники громадянської мережі «ОПОРА» говорять про інше. За їх словами, по вулиці Андріївський узвіз, 11-16, начебто планується збудувати готель, а за адресою Фролівська, 9-11 — торговельно-офісний комплекс із підземною парковкою. Чи такого «оновлення» хотіли кияни?

Створена кілька місяців тому робоча група з цього питання абсолютно недієздатна, сказав Олександр Мацкевич і запропонував до кінця грудня організувати таку, яка зможе пролити для городян світло на майбутнє узвозу. Крім того, митці переконані: вуличка буде ласим шматочком для забудовників, аж поки їй не буде надано статусу «Заповідника народних ремесел». Адже на Андріївському чимало галерей і художніх майстерень, уздовж всієї вулиці просто неба митці продають картини, рукоділля та інші приємні дрібнички, які мають чималий попит у гостей міста та киян.

Мешканці вулиці кажуть, що дух «перлини Києва» не лише у фасадах будівель, а й у людях, які тут працюють, тож побоюються, що коли на Андріївському з’являться шикарні готелі та ресторани, зникне не лише знайомий на вигляд узвіз, а й місцеві «митці».

Організатори прес-конференції представили проект рішення Київської міської ради «Про реставрацію вулиці Андріївський узвіз у Подільському районі м. Києва», який дозволить «підлікувати» узвіз, не шкодячи йому. Та навіть якщо рішення затвердять, каже Олександр Мацкевич, потрібно від тендеру на проект регенерації і аж до закінчення робіт стежити за діями влади, щоб рішення не залишилося лише на папері.

Анна БОЙКО

Немає коментарів: